DUBAI o kom se manje priča

Dobrodošli u Dubai o kom se retko priča; neki ne znaju ni da postoji… Mesto gde različite kulture bliskog i dalekog istoka žive zajedno. Poseta starom delu grada vraća u ne tako daleku prošlost. Nekadašnja Bastakija. Naziv je dobio po trgovcima iz Irana koje je privukla besplatna zemlja i mogućnost razvoja trgovine pa su se doselili iz grada Bastaka. 2012. ime je promenjeno u Al Fahidi. Do ovog dela grada najbolje je doći metroom (stanica Sharaf DG). Ono što je posebno zanimljivo je da su metro stanice u obliku školjke jer se lokalno stanovništvo pre pronalaska nafte bavilo ribolovom i lovom na školjke. Prvi doseljenici naselili su se oko kanala (Dubai Creek) i odatle se zapravo grad širio. Ovde se pretežno dolazi kako bi se kupili suveniri, ali i osetila prava čar Middle East-a. Sve vreme imala sam osećaj kao da nisam u Dubaiju, već možda u Indiji. Luksuza, glamura i modernih građevina ni na vidiku.

Dan smo započele doručkom u tradicionalnom lokalnom restoranu “Arabian Tea House” koji je za svaku preporuku pa smo prošetale Al Seef-om koji je ispunjen tezgicama na kojima se prodaje tekstil, ručno izrađena obuća, tradicionalni začini, haljine… Ukoliko se ikada zadesite ovde, obavezno napravite pauzu za kafu u “Starbucks”-u; mislim da je ovo najslađi “Starbucks” koji postoji na svetu. Takođe, lepo je posetiti Dubai Museum i saznati nešto više o istoriji Emirata, kao i pazariti na tekstilnom suku.

Za samo jedan dirham abrom (brodićem) možete se prevesti u obližnju Deiru i posetiti čuveni zlatni suk. Da li ste znali da je običaj da, pre udaje, mladoženja daruje mladu zlatom u njenoj težini? Ovde se nalaze i suk začina i Women’s Museum gde je detaljno opisano kako se menjao na bolje položaj žena u Emiratima tokom proteklih godina. Reč je o prvom muzeju ovakve vrste u arapskom svetu.

U Dubaiju zaista možete pronaći sve što vas zanima. Ukoliko vam je, kao i meni, Iran velika putnička želja. obradovaće vas informacija da ovde postoji iranska četvrt gde se možete upoznati sa bar delićem nestvarne persijske arhitekture. Kada u Google pretrazi upišete “Iranian mosque Dubai” doći ćete do džamije u Bur Dubai-ju koja je pomalo zabačena između zgrada. Međutim, postoji druga, mnogo lepša od prethodne koja se nalazi u delu grada pod nazivom Satwa, na Al Wasl putu, preko puta iranske bolnice. Kada smo došle, džamija je bila zatvorena, čak nam je rečeno da u Dubaiju turisti u retko koju džamiju mogu da uđu. Nama su ljubazni radnici dozvolili da obiđemo unutrašnjost, čak smo dobile i čokoladice za dobrodošlicu. Džamija je izgrađena 1979. godine i prostire se na 2 500 kvadratnih metara. Fotografije nažalost ne mogu da dočaraju njenu lepotu, toliko boja, toliko detalja – prava umetnost! Preovlađuju tirkizno plave i zelene pločice. Nakon posete, u meni se još više probudila želja za posetom Iranu. Za ulazak u džamiju, devojke moraju biti pokrivene; mi smo kupile abaje na lokalnom bazaru za 65 dirhama.

Još jedno mesto vredno posete je Dubai Frame čija izgradnja je koštala 43 000 000 dolara. Nalazi se u parku Zabeel, a cena ulaznice iznosi 52 dirhama. Sastoji se iz dva tornja visoka 150m koja su povezana staklenim mostom dužine 93m. Ono što je zanimljivo je to da arhitekta koji ga je projektovao, nije odobrio njegovo korišćenje u ove svrhe pa je pokrenuo spor protiv države. Na samom ulazu na slajdovima možete videti kako je nekada izgledao Dubai i život u njemu, ali i kako se veruje da će izgledati u bliskoj budućnosti. Glavna atrakcija je definitivno providno staklo na samom vrhu koje vam preporučujem da zaobiđete ukoliko imate strah od visine.

ŠTA JOŠ OBIĆI PORED NAVEDENOG?

Detaljan putopis iz Dubaija možete pročitati klikom na sledeći link.

PERIOD PUTOVANJA

Januar 2021. godine

KAMERA

iPhone 11 Pro Max

INSTAGRAM

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa putovanjima, možete me kontaktirati, a ja ću se potruditi da Vam odgovorim u najkraćem roku.

Ako vam je ovaj putopis bio koristan, podelite ga sa prijateljima koji planiraju putovanje u Dubai i sa svima onima koji uživaju čitajući priče sa putovanja. Hvala unapred! Vaša Dalinda.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *