Grad na dva kontinenta – ISTANBUL

Koja je vaša prva asocijacija na Istanbul? Meni plava boja, galebovi koji proleću iznad Bosfora i čaj. U Turskoj najviše volim da pijem “elma cay” odnosno čaj od jabuke.

Između Azije i Evrope. Između Crnog i Mramornog mora. Grad koji se prostire na dva kontinenta. Carigrad. Konstantinopolj. Vizantion. Ovde se kroz istoriju smenjivalo nekoliko velikih carstava. Grad koji nudi toliko sadržaja da ga je za života nemoguće celog obići. Kada me pitaju koji je najlepši grad koji sam imala priliku da posetim do sada, Istanbul zauzima jedno od prva tri mesta. Još uvek ne poznajem osobu koja se nije oduševila Istanbulom i vratila mu se nekoliko puta. To je definitivno ljubav na prvi pogled. Zavolela sam ga još u srednjoj školi dok sam pomno pratila Huremine avanture u seriji “Sulejman Veličanstveni”. Istanbul nije glavni grad, ali jeste najveći grad u Republici Turskoj, kao i njeno ekonomsko i kulturno središte. Grad gde se nalazi preko 3000 džamija. Rastrzan između istoka i zapada. 2010. godine proglašen je za Evropsku prestonicu kulture i postao drugi grad izvan Evropske Unije koji je dobio to priznanje.

TRAVEL WITH NAI & DALINDA

05.08.2020. Da li ćete mi verovati ako vam kažem da prethodnu noć nisam spavala? Dugo sam ležala budna u krevetu i čekala da budilnik zazvoni u 5h. Brzo sam se spremila i još brže stigla na aerodrom. Prvi let nakon pauze u trajanju od pet meseci. Uzbuđena sam kao da prvi put letim avionom. Ovog puta ne putujem sama, a ni sa porodicom. Vodim svoju prvu grupu putnica u okviru projekta “Travel with Nai & Dalinda” koji sam pokrenula zajedno sa Naidom.

“Hej Daro, evo nas” devojke su me dočekale sa širokim osmesima. Ne pamtim kada sam poslednji put bila ovoliko srećna. Ne toliko zbog samog putovanja, već zbog činjenice da ljudi imaju poverenja u mene i žele da putuju sa mnom.

Osećaj sreće nije bio umanjen ni drugi put kada smo takođe u sklopu projekta otputovale sa grupom u Istanbul šest meseci kasnije. Ovog puta sa duplo većim brojem putnika.

AVIONSKE KARTE

Do Istanbula smo oba leteli direktnim letom iz Beograda preko jedne od najboljih avio kompanija na svetu – “Turkish Airlines”. U kojoj meri se sada razlikuju putovanja u odnosu na ranije? U zavisnosti od veličine aerodroma, potrebno je doći na aerodrom 3 ili 4 sata pred let. Svim putnicima meri se temperatura. Maske u avionu su obavezne tokom leta, možete da ih skinete samo dok pijete vodu. Na kratkim letovima, obroci su ukinuti. Pri ulasku u avion, svi putnici dobijaju higijenski set koji sadrži masku i maramice za dezinfekciju. Takođe, potrebno je popuniti papirić sa ličnim podacima i adresom boravka u Istanbulu.

UNIQA OSIGURANJE

Za ulazak u Republiku Tursku nije potrebno imati negativan test na Covid-19, ali zato je neophodno imati uplaćeno putno osiguranje sa dodatnim pokrićem za posledice izazvane pandemijom Covid-19. Mi smo za nas i naše putnike odabrale osiguravajuću kuću “UNIQA”. Za svaku online kupovinu ostvarujete -10% na polisu putnog osiguranja. Sigurno plaćanje vršite Visa, Maestro ili Mastercard karticom bilo koje banke, a polisu ćete dobiti putem e-maila. Navedena polisa putnog osiguranja sa dodatnim pokrićem za Covid-19 važi za sve evropske države uključujući Tursku i Rusiju i obuhvata organizaciju neophodne zdravstvene pomoći, pokriće troškova dijagnostike, pregleda lekara, testiranje zbog ispoljavanja simptoma infekcije koronavirusom i nabavku lekova za bolničko i vanbolničko lečenje u zemlji boravka. Kupite jednostavno i brzo, putujte sigurno!

VALUTA I TRANSFER

Valuta koja se koristi u Turskoj je turska lira. Tokom našeg prvog boravka u Istanbulu, odnos između TL i evra je dosta varirao (1e-8,2TL ; 1e-8,6TL), dok je tokom drugog boravka lira znatno opala (1e-9,6TL). Izbegavajte menjanje novca na aerodromu jer je kurs zaista jedan od lošijih. Takođe, najbolje je ukoliko menjate evre za lire, a ne dolare ili dinare. Zamenite samo oko 20e koliko vam je potrebno za taksi do centra grada ukoliko se odlučite za taj vid prevoza. Moj savet je žuti taksi jer su cene povoljnije. Mi smo sletele na “Istanbul New Airport” koji je zvanično otvoren 29. oktobra 2018. godine. Reč je o najprometnijem aerodromu na svetu gde putnici imaju na raspolaganju više od 300 destinacija širom sveta. Aerodrom se nalazi na evropskoj strani, a transfer do evropskog i azijskog dela grada obavlja se redovnim autobuskim linijama (New Airport Transit Bus). Ukupno 150 autobusa svakodnevno vozi do evropskog i azijskog dela Istanbula i ima 19 ruta. Vreme transfera je od 30 do 90 minuta, u zavisnosti od destinacije. Autobusi sa najvećom frekvencijom su Istanbul New Airport-Bakırköy (na svakih 10 min, 18 TL) i Istanbul New Airport-Yenikapı-Sirkeci (svakih 11 min, 18 TL). Najduža ruta je Istanbul New Airport-Pendik, deo u istočnom delu Istanbula (Azija). Takođe, aerodromski ekspresni autobus H-2 vozi do metro stanice Şişli-Mecidiyeköyis, cena karte je 16 TL. Sa Şişli-Mecidiyeköy stanice možete preći na metro liniju M2. Safe Airport Transfer usluga za prevoz od aerodroma do Sultanahmeta iznosi 50e (jedan smer). Imajte na umu da su cene prevoza podložne promenama u skladu sa izmenama valute.

Da li ste znali da je trajekt zapravo gradski prevoz u Istanbulu? Najbolje je kupiti “Istanbul card” (košta 7TL). Kartica se dopunjuje i može je koristiti više osoba. Na svakoj stanici postoje bankomati, a cena po smeru je 3,5 TL.

SMEŠTAJ

Za smeštaj smo odabrale “Grand Hotel Halic”. Hotele je najbolje birati na sledećim lokacijama: Sultanahmet, Sirkeci, Taksim, Beyoglu, odnosno u blizini turističkih atrakcija.

Po meni, nakon Srbije, Turska je država koja ima najbolju gastronomsku ponudu. Pripremite se da se sa odmora u Turskoj vratite sa nekoliko kilograma viška. Da li ste znali da se u većini restorana u Turskoj doručak služi tokom celog dana? Tradicionalni turski doručak obuhvata nekoliko vrsta sireva, suhomesnatog i marmelada, masline, paradajz, krastavce, jaja, maslac, hleb, krompire, krem… Za svakoga se može pronaći po nešto! Toliko hrane se dobija da jedva sve uspe da stane za jedan sto. Doručkuje se “kahvalti” odnosno pre kafe, koju kao i turski čaj uvek i svuda dobijate besplatno uz obrok. Turci će vas takođe ponuditi čajem ili kafom pri ulazu u suvenirnicu/prodavnicu. Poslužuju se u malim šoljama pa čak i ako ste samo u prolazu, popijte par gutljaja. Nepristojno je odbiti. Turci su zaista jako ljubazan i gostoljubiv narod. Učiniće sve kako biste se lepo osećali tokom boravka u Turskoj.

Stekla sam nove drugare u Istanbulu. U pitanju su galebovi koje ćete imati priliku da hranite u restoranu “Kubbei Ask”. Ovde ćete takođe moći da uživate u nestvarnom pogledu na Istanbul. “Istanbul na dlanu”. Doručak košta oko 10e po osobi, a ukoliko uz obrok želite da naručite sok, to se dodatno naplaćuje.

Još jedan prelep restoran sa direktnim pogledom na Aja Sofiju gde možete probati tradicionalni turski doručak je “Seven Hills”. Pored neizostavnih kebaba, baklava i rahat lokuma, moja preporuka je da ujutru dok je pecivo još uvek sveže i vruće probate turski simit koji se prodaje po uličnim tezgicama, balik ekmek (sendvič sa ribom) koji se prodaje pored i ispod Galata mosta i sveđe isceđene sokove (jedan sok košta 10 TL).

Ukoliko ste ljubitelji bureka, “Levent Borek” je pravo mesto za vas.

Restoran koji mi se takođe puno svideo je “360 Istanbul”. Nalazi se u Istiklal ulici i predstavlja idealno mesto za posmatranje zalaska sunca. Smešten je na poslednjem nivou stambene zgrade iz 19. veka, a noću se pretvara u ultramoderni bar.

AJA SOFIJA

Neke od najvažnijih znamenitosti grada su Aja Sofija, Plava džamija i Topkapi palata. Aju Sofiju mnogi nazivaju osmim svetskim čudom. Dan danas važi za jednu od najlepših građevina na svetu. Građena je samo pet godina, a sve do izgradnje katedrale u Sevilji bila je najveća crkva na svetu (skoro 1000 godina). Nakon pobede Osmanskog carstva, Mehmed Osvajač pretvorio je crkvu u džamiju. Tada su uklonjena zvona i oltar, a preko ikona su iscrtani simboli islama. 1935. godine pretvorena je u muzej od strane Mustafe Kemala Ataturka. Kao takvu sam je i ja prvi put posetila. Novom odlukom, Aja Sofija vraćena je u službu aktivne džamije. Turistima je i dalje dozvoljeno da je posete, ali ne za vreme molitve. Zbog klanjanja namaza, nismo uspele da uđemo unutra prvi put pa smo morale da se vratimo narednog dana. Za ulazak u džamiju, potrebno je biti pristojno obučen. Devojke moraju da pokriju noge, ruke i glavu. Izuvanje je takođe obavezno. Ukoliko niste pristojno obučeni, možete kupiti odelo ispred džamije (cena je 5TL). Nažalost, trenutno je gornja platforma zatvorena za posete.

PLAVA DŽAMIJA

Sultan Ahmedova džamija, nama poznatija kao Plava džamija nalazi se preko puta Aja Sofije pa se obično obe obilaze u jednom danu. Naziv je dobila po 20 000 ručno obojenih plavih pločica koje prekrivaju ujutrašnjost kupole. Legenda kaže da je Sultan Ahmed I želeo da sagradi građevinu koja će zaseniti Aja Sofiju i tako je početkom 17. veka nastala Plava džamija. Savetnici su molili sultana da ne gradi džamiju zato što je blagajna bila prazna nakon niza neuspelih vojnih pohoda. Međutim, sultan nije hteo ni da čuje, čak je i insistirao da lično kopa temelje. Pravila oblačenja i ponašanja su ista za sve džamije, a ulaz je besplatan.

Ukoliko biste voleli da napravite lepe fotkice u blizini Plave džamije, uputite se ka restoranu “Turkistan Asevi” koji je smešten u zgradama šarenih fasada.

TOPKAPI PALATA

Tokom prošle posete Topkapi palati čekala sam u redu oko sat vremena samo kako bih ušla u palatu, a zatim sam takođe čekala redove za ulazak u svaku prostoriju posebno. Kao prednost putovanja u inostranstvo tokom trenutne situacije, izdvojila bih to što nigde nema gužvi, imate grad samo za sebe, ranije završite sa obilaskom znamenitosti pa samim tim imate više slobodnog vremena na raspolaganju. Topkapi palata izgrađena je na zahtev Mehmeda II Osvajača kada je zauzeo Istanbul. Skoro 400 godina bila je glavna rezidencija svih osmanskih sultana. Ovde se čuva jedan od najvećih pronađenih dijamanata. Zauzima nešto manje od 700 000 kvadratnih metara. Sastoji se iz četiri glavna dvorišta. U prvom dvorištu nalazi se pravoslavna crkva Aja Irena, jedna od retkih koja nije pretvorena u džamiju, dok je drugo dvorište zanimljivo zbog kapije kroz koju su jedino smeli da uđu sultan i njegova majka jašući konja. Danas je palata pretvorena u muzej, a ulaz se naplaćuje 100 TL. Ulaz u harem se posebno naplaćuje i košta 70 TL. Zaista ga vredi posetiti!

Harem (“sveto mesto u koje ne može svako da uđe” u slobodnom prevodu sa arapskog jezika) u Osmanskom carstvu predstavljao je mesto gde su živeli sultani sa svojim porodicama i poslugom. Ovde se mogu videti privatne odaje majke Sultanije, odnosno Valide Sultan za sve nas koji smo verni fanovi serije “Sulejman Veličanstveni”. Većina devojaka u haremu bila je poreklom sa Balkana. Njih su prodavali njihovi roditelji za velike novčane iznose ili su dovođene sultanu kao poklon od plemića. Pre nego što provedu prvu noć sa sultanom, morale su da nauče turski jezik, običaje i tradiciju. Za one koje nisu rodile mušku decu (buduće sultane) nikada se nije saznalo. Njihova imena su i dalje nepoznata javnosti… Na terasi palate smešten je kafić/restoran gde možete napraviti kratak predah i uživati u kafi sa pogledom.

KAPALI ČARŠIJA

Zamišljam da sam Aladin. Trljam lampu i nadam se duhu koji će mi ispuniti želje. Čekam. Ništa se ne dešava. Nema veze, lepo je maštati. U pozadini čuje se muzika iz “1001 noći”. Obožavam turske suvenirnice iako trgovci umeju da budu naporni. Opet, ne kao Egipćani koji vas vuku za ruku kako biste ušli u njihovu prodavnicu. Nezaobilazna stanica pri poseti Istanbula je Kapali čaršija, odnosno Veliki bazar gde možete pronaći apsolutno sve što vam je potrebno, od krzna i jaknica pa sve do začina i čajeva. Reč je o najstarijem tržnom centru na svetu. Obavezno se cenkajte! Moći ćete da spustite cenu čak i do osam puta, a Turci će se zapravo uvrediti ukoliko sa njima ne pregovarate o ceni. Kada kažete da ste iz Srbije, sledi čuveno “My friend” i još više će vam sniziti cenu. U Turskoj najviše se prodaju kopije dizajnerske odeće i obuće po pristupačnim cenama. Na jednom mestu možete pronaći “Chanel” torbu i “Michael Kors” sandale. Čaršija se prostire na 47 600 metara kvadratnih, a u okviru nje smešteno je preko 4000 radnji. Ono što je zanimljivo je to da svaka ulica nosi naziv po robi koja se tu prodaje. Takođe, vrlo je moguće da ćete se izgubiti unutar čaršije. Pored magnetića, začina i čajeva, volim da kupim “nazar bondžuk”, odnosno amajliju tursko oko za koju se veruje da štiti protiv uroka. Ukoliko ste kao ja zaljubljenik u lampice, obradovaće vas informacija da je moguća besplatna dostava svuda u svetu.

TAHT ISTANBUL

Mislim da je highlight oba naša putovanaja bilo slikanje u “Taht Istanbul” kada smo se na kratko vratile u neka prošla vremena. Slikanje se naplaćuje 150TL po osobi ukoliko vas radnici slikaju vašim telefonom, dok su usluge profesionalnog fotografa 350TL. Postoji mogućnost besplatnog iznajmljivanja kostima. Moj savet je da rezervišete slikanje bar tri dana unapred. U nekim situacijama slike govore više od reči pa ću vas pustiti da uživate u našim fotografijama kroz par sledećih slajdova.

Ranije, slikalo se na krovu sa galebovima, međutim postavljene su dve nove prostorije za fotografisanje (lampice iz 1001 noći i Barbie soba).

DOLMABAHČE PALATA

Mesto gde se može videti pravi raskoš nekadašnjeg Osmanskog carstva. Dolmabahče palata. Izgrađena je sa namerom da se Turska približi Evropi pa jako podseća na evropske palate. Nažalost, fotografisanje unutar palate nije dozvoljeno što je možda i bolje jer se zapravo opustite i uživate u prelepim prizorima. Ulaz + harem naplaćuje se 120 TL po osobi. Dolmabahče je jedna od najglamuroznijih palata na svetu. Izgrađena je u 19. veku i služila je kao administrativni centar Osmanskom carstvu. Palata je značajna i po tome što se ovde nalaze soba i krevet gde je umro osnivač moderne Turske, Mustafa Kemal Ataturk. On je umro 10. novembra 1938. godine u 09:05, a u sobi možete videti sat koji stoji na 09:05. Dizajn palate sadrži elemente baroknog, rokokoa i neoklasičnog stila koji su spojeni sa tradicionalnom osmanskom arhitekturom. Ono što je zanimljivo je to da je palata zapravo građena u vreme kada je Osmansko carstvo počelo da propada kako bi ubedili narod da je ipak sve u redu. Međutim u tome nisu uspeli jer se izgradnja odužila, a troškovi su bili znatno veći od predviđenih… Palata je koštala 35 tona zlata i doprinela je državnom bankrotu.

SULEJMANIJA

Da li ste znali da je Istanbul baš kao i Rim sagrađen na sedam brda? Džamija Sulejmanija smeštena je na trećem brdu istorijskog dela grada. Na prvi pogled podsetila me je na čuvenu Sheikh Zayed džamiju u Abu Dabiju. Izgrađena je u 16. veku u čast jednog od najznačajnijih sultana Osmanskog carstva, Sulejmana Veličanstvenog. Za njenu izgradnju bio je zadužen najbolji i najpoznatiji osmanski arhitekta, Mimar Sinan. Najveća je imperijalna džamija u Istanbulu, a u sklopu njenog kompleksa nalaze se prostrano dvorište, škola, biblioteka, bolnica, grobnice istorijskih ličnosti, kao i turbe Sulejmana Veličanstvenog i Hurem. Ja sam naučena da ljude delim na dobre i loše, NIKAKO drugačije i uvek ću rado obići džamiju, budistički hram i bilo koji drugi religijski objekat. VOLI SVOJE, POŠTUJ TUĐE.

GALATA I ISTIKLAL ULICA

Pariz istoka. Istiklal ulica dugačka je 3km, a poznata je po čuvenom crvenom tramvaju. Tramvaji su prestali da saobraćaju 1961. godine, ali su, u naletu nostalgije, ponovo uvedeni 30 godina kasnije. Ova ulica posebno je bila popularna u 19. veku kod elitnijeg stanovništva. Nekadašnji naziv ove ulice bio je Grande Rue de Pera. U njoj je bio smešten najveći broj ambasada, crkava, otmenih hotela, velikih stambenih blokova… Posetioci su stizali Orijent ekspresom. Da li ste znali da je Agata Kristi svoj roman “Ubistvo u Orijent ekspresu” napisala u Istanbulu? Nakon što je 1923. godine turska prestonica premeštena u Ankaru, ambasadori su se odselili i nekadašnja Pera pala je u zaborav. Danas se u Istiklal ulici nalazi veliki broj kafića, restorana i prodavnica i predstavlja idealno mesto za shopping. Cene su dosta niže u odnosu na ostale evropske gradove. Na primer, MAC set koji se sastoji iz ruža, olovke za usne i sjaja košta samo 20 evra. Kada se od trga Taksima spustite niz Istiklal ulicu stići ćete do Galata kule. Visoka je 66, 90m, a u vreme kada je građena bila je najviša građevina u gradu. Za vreme Osmanskog carstva, služila je kao osmatračnica za uočavanje požara u gradu, a sve do 60ih godina 20. veka bila je od drveta. 1967. godine drvena konstrukcija kule zamenjena je betonskom i tada je zvanično otvorena za javnost. Moguće je popeti se što nikako ne preporučujem za one koji se plaše visine. Unutar kule nalaze se kafić i restoran iz kojih se pruža prelep pogled na Istanbul. Ulaz se naplaćuje 45 TL. Danas je to kraj sa mnogim prodavnicama i kafićima čiji su stolovi i stolice poređeni po asfaltu. Obavezno probajte San Sebastian cheese cake u “Viyana kahvesi”. Kada se već nalazite u ovom delu grada, svratite do poslastičarnice “Hafiz Mustafa” gde se prave najbolje baklave u gradu.

BALAT

Ukoliko biste da doživite Istanbul na malo drugačiji način, obavezno posetite Balat, jednu od najstarijih četvrti Istanbula. Neki prizori, poput scene kada na malom kamionu radnici razvoze voće i povrće lokalcima, a oni se čak i ne potrude da siđu ispred zgrade da preuzmu narudžbinu već kanapom spuste kofu sa prozora, jako su me podsetili na život na Kubi. Balat verovatno prepoznajete po šarenim zgradama koje često viđamo na slikama Istanbula na internetu, ali on je mnogo više od toga. Ovaj deo Istanbula je zaista poseban. Ima dušu. Uske uličice po kojima trčkaraju dečica, preslatki kafići koji imaju kapaciteta da prime oko 10ak ljudi, murali po zidovima, miris turske kafe i svežih sokova…

SAPPHIRE

Zgrada koju mnogi nazivaju “Burj Khalifa Istanbula”. Po meni, jedan od najlepših pogleda na grad (sa 54. sprata) pruža se upravo odavde. Smeštena je u poslovnoj četvrti Levent koja je poznata pod nazivom “Turski Njujork”. U sklopu objekta nalazi se tržni centar, ali ne nadajte se puno shoppingu ovde jer se 80% prodavnica nažalost zatvorilo pre pandemije.

ORTAKOY

Deo grada koji definitivno treba da posetite tokom boravka u Istanbulu je Ortakoy. Na ovom području nekada živeli su Turci, Grci, Jermeni i Jevreji i bilo je izuzetno važno mesto u svakodnevnom životu grada tokom vizantijskog i osmanskog perioda. U 16. veku Sulejman Veličanstveni podstakao je Turke da se masovno presele u Ortakoy i tamo žive što je označilo početak turske dominacije u susedstvu. Danas je, takođe, popularno mesto koliko za lokalno stanovništvo, toliko i za turiste jer se ovde nalazi dosta umetničkih galerija, noćnih klubova, kafića, barova, restorana, ali i uglednih škola i univerziteta. Poznata Ortakoy džamija izgrađena je u 19. veku u neobaroknom stilu, a jedan od arhitekata koji je učestvovao u njenoj izgradnji, takođe je zaslužan za dizajn Dolmabahče palate. Verovatno ste je zapazili ukoliko ste bar jednom krstarili gradom, a ovo je ujedno jedno od najpopularnijih mesta za profesionalno fotografisanje u gradu. Ukoliko se ne plašite ptica, hranjenje golubova je popularna atrakcija ovde.

PRINČEVA OSTRVA

Prelepa ideja za jednodnevni izlet iz Istanbula, mada ukoliko ostajete duže ili dolazite leti, moja preporuka je da prenoćite. Ovde postoji nekoliko plaža samo ne znam koliko su lepe i zaista za kupanje. Vožnja trajektom u jednom smeru traje sat i po vremena pa se nažalost izgubi dosta vremena u putu. Međutim, pogled sa broda na grad je prelep, a doživljaj upotpunjuju galebovi koje turisti obično hrane simitom pa sve vreme lete oko trajekta. Stanice sa kojih se polazi su Eminonu ili Kabataš.

Ukupno ima 9 ostrva, nalaze se u Mramornom moru i od Istanbula udaljena su oko 20km. Ovde su vizantijski carevi slali u egzil neposlušne prinčeve i princeze, ali i ostale političke protivnike pa otuda i naziv. Mi smo posetili najveće Buyukada, ostrvo borove šume (u prevodu sa turskog “veliko ostrvo”). Ono što mi je posebno zanimljivo je da je zabranjena upotreba motornih vozila (sem vojske, policije i kola hitne pomoći), već se koriste električna. Turisti obično iznajme bicikle za obilazak ili se provozaju ostrvom e-busom kao što smo mi uradili. Ranije, prevozilo se kočijama…

Ovde živi oko 60 000 stanovnika, dok ih leti bude čak i do pet puta više jer mnogi lokalci ovde poseduju vikendice koje su van sezone napuštene. Ovaj izlet pamtiću po preukusnom sladoledu od pistaća iz Gaziantepa i srebrnom prstenu koji sam kupila za samo 20 evra.

SULEJMAN VELIČANSTVENI I HUREM

Osmansko carstvo bilo je najmoćnije za vreme vladavine Sulejmana I. Vladao je 46 godina od 1520. godine što ga čini sultanom sa najdužim stažom. Pod njim, Istanbul je postao najmoćniji grad na svetu čije teritorije su se prostirale od Budimpešte pa sve do Kaira. Sulejman se zaljubio u prelepu rusku robinju Rokselanu (nama poznatiju kao Hurem). Oženio se njom i odbio da ima bilo koju drugu ženu ili konkubinu pored nje.

PRVI ROĐENDAN BLOGA

Prvo putovanje u Istanbul za mene je bilo jako posebno jer sam slavila prvi rođendan svog bloga. Za proslavu odabrala sam restoran “Emporio ristorante”. Imale smo sreću jer je DJ poreklom sa naših prostora pa smo sve do pred polazak na aerodrom đuskale uz našu muziku.

Prošle godine u ovo vreme bila sam samo jedna devojka sa idejom. Nije mi bila namera da postanem travel blogger, influenser, nazovite kako vam je lakše. Želela sam “samo” da obiđem ceo svet. Shvatila sam da će mi to u velikoj meri biti olakšano ukoliko budem imala svoj sajt i delila korisne informacije i lepe fotografije putem društvenih mreža. Oduvek sam volela da se slikam, slikanje mi nikada nije predstavljalo problem, a pisanje sam vremenom uvežbala. Sećam se koliko sam samo istraživala o svetu digitalnog marketinga, kupila kurseva, odgledala videa na YouTube… Pred spavanje bih detaljno prelistavala profile ljudi koji su postigli određeni uspeh u ovom polju pokušavajući da otkrijem u čemu je tajna njihovog uspeha. Toliko puta sam poželela da odustanem i da pronađem “pravi” posao, toliko puta sam plakala, toliko pitanja sam želela da postavim a nisam imala kome, toliko sam poslala upita za saradnju putem maila, a nisam dobila čak ni “Hvala na interesovanju”… Pre 4 godine sam čak aplicirala za posao turističkog vodiča u jednoj našoj jako poznatoj agenciji i odbijena sam.

Volela bih da mogu da se vratim u 9. avgust 2019. godine, dan kada sam zvanično objavila svoj sajt i kažem uplašenoj Dalindi da će za samo dve godine steći poverenje 30 000 ljudi koji je podržavaju i prate njen rad. Da će uspešno organizovati pet putovanja i povesti sa sobom preko 100 ljudi. Da se trud uvek na kraju isplati, a nečija dobrota i iskrenost prepoznaju!

Polako, ali sigurno koračam ka ostvarenju svojih snova. SVE MOŽE!

BONUS TIP

Svi smo upoznati sa tim koliko je dobar shopping u Istanbulu. Moja preporuka je da dođete sa što praznijim koferom. Dobru kožu možete kupiti u tržnom centru “Morava” kod Kapali čaršije. Ako biste da kupite dobre kopije dizajnerskih torbica, moja preporuka je prodavnica “Seda Canta” jednog preslatkog čikice Mehmeta. Adresa je Vezirhan Cad. No: 44 Cemberlitas. Njegov broj telefona je 05300184481.

ŠTA JOŠ OBIĆI PORED NAVEDENOG?

Egipatski bazar, Cisterna Basilica, Galata most, Eyup džamija, Pierre Loti

PERIOD PUTOVANJA

Avgust 2020. godine i april 2021. godine

KAMERA

Huawei P20 Pro, iPhone 11 Pro Max

INSTAGRAM

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa putovanjima, možete me kontaktirati, a ja ću se potruditi da Vam odgovorim u najkraćem roku.

Ako vam je ovaj putopis bio koristan, podelite ga sa prijateljima koji planiraju putovanje u Istanbul i sa svima onima koji uživaju čitajući priče sa putovanja. Hvala unapred! Vaša Dalinda.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *